#ESCCongress2023. Ghidurile actualizate pentru insuficiența cardiacă: noi recomandări pentru extinderea utilizării inhibitorilor SGLT2

  • Health literacy



European Society of Cardiology (ESC) a publicat noile ghiduri pentru insuficienţa cardiacă în European Heart Journal, acestea fiind totodată prezentate în cadrul întâlnirii anuale ESC, care a avut loc în august în Amsterdam. Revizuirea s-a bazat pe datele din cele mai mari studii clinice din ultimii ani, cu scopul de a îmbunătăţi managementul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă şi de asigura integrarea în practica clinică a celor mai recente progrese din domeniu. Recomandările cuprinse au fost clasificate în 3 categorii: pentru insuficienţa cardiacă acută, pentru insuficienţa cardiacă cronică şi pentru comorbidităţi.

Pentru persoanele cu insuficienţă cardiacă cronică, noile ghiduri recomandă administrarea inhibitorilor SGLT2 (sodium-glucose co-transporter 2) la persoanele cu forme cu fracţie de ejecţie păstrată sau uşor scăzută, cu scopul reducerii riscului de spitalizare pentru insuficienţă cardiacă şi deces de cauză cardiovasculară. Această recomandare are la bază rezultatele studiilor EMPEROR-Preserved şi DELIVER, care au evaluat eficacitatea inhibitorilor SGLT2 empagliflozin, respectiv dapagliflozin.

abonare
#ESCCongress2023. Noi ghiduri pentru insuficienţa cardiacă extind recomandările de administrare a inhibitorilor SGLT2
Sursa foto: Unsplash

Utilizarea unei strategii intense de inițiere şi creştere rapidă a dozei de tratament indicat de ghiduri la pacienţii cu insuficienţă cardiacă acută este recomandată anterior externării din spital şi pe parcursul vizitelor de monitorizare din cele 6 săptămâni care urmează unei spitalizări pentru a reduce respitalizările şi mortalitatea. Rezultatele studiului STRONG-HF se află la baza acestei recomandări, susţinând siguranţa şi eficacitatea acestei intervenţii.

De asemenea, ghidurile publicate indică o serie de factori care necesită atenţie sporită în cadrul vizitelor la medic din perioada de supraveghere: semnele şi simptomele de congestie, tensiunea arterială, frecvenţa cardiacă, nivelurile NT-proBNP, concentraţia plasmatică de potasiu şi rata estimată a filtrării glomerulare. Toţi aceşti factori influenţează prognosticul şi pot indica necesitatea adaptării strategiei terapeutice.

Noile recomandări se concentrează pe două comorbidităţi ale pacienţilor cu insuficienţă cardiacă: boala cronică renală şi diabetul zaharat de tip 2. Pe baza rezultatelor studiilor DAPA-CKD şi EMPA-KIDNEY şi ale unei meta-analize care a inclus 4 studii, noile ghiduri recomandă inhibitorii SGLT2 la pacienţii care au aceste două afecţiuni pentru a reduce riscul de spitalizare şi de deces de cauză cardiovasculară. De asemenea, pentru a reduce riscul de spitalizare pentru insuficienţă cardiacă, este recomandată administrarea finerenonei, antagonist al receptorilor mineralocorticoizi, la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 şi boală renală cronică. Această recomandare are la bază rezultatele studiilor FIDELIO-DKD şi FIGARO-DKD, precum şi ale unei analize combinate a celor două studii.

Noile ghiduri adresează şi deficitul de fier drept comorbiditate a pacienţilor cu insuficienţă cardiacă. Suplimentarea cu fier administrat intravenos este recomandată la persoanele care au deficit de fier şi insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă sau uşor scăzută. Această intervenţie îmbunătăţeşte simptomele şi calitatea vieţii şi ar putea să reducă riscul de spitalizare pentru insuficienţă cardiacă. Recomandarea a fost elaborată pe baza rezultatelor studiului IRONMAN şi ale unor meta-analize.

Citeşte şi: